Nawigacja

Aktualności

Polsko-Litewska mała historia

Polsko-Litewska mała historia

03.10.2025

We wrześniu w Barcicach oraz na terenie Małopolski zrealizowano projekt młodzieżowy „Polsko-Litewska mała historia”. W wydarzeniu wzięło udział 25 uczestników – młodzież z Hufca Pracy w Bochni, uczniowie szkół powiatu bocheńskiego oraz młodzież z miasta Troki na Litwie, reprezentująca organizację partnerską VšĮ Trakų švietimo centras.

czytaj dalej
Międzynarodowy Dzień Bez Przemocy

Jak rozpoznać i zatrzymać przemoc psychiczną? W Bochni odbędzie się wyjątkowy cykl spotkań

02.10.2025

Fundacja Jesteś zaprasza do udziału w I edycji wydarzenia organizowanego w ramach Międzynarodowego Dnia Bez Przemocy, obchodzonego 2 października. Cykl spotkań i warsztatów potrwa od 3 do 7 października 2025 r. w Bochni. Wydarzenie odbywa się dzięki wsparciu finansowemu Powiatu Bocheńskiemu.

czytaj dalej
Rusza system kaucyjny

Rusza system kaucyjny

01.10.2025

Od 1 października w całej Polsce zaczyna obowiązywać system kaucyjny, którego celem jest ograniczenie liczby odpadów i zwiększenie poziomu recyklingu. Dzięki temu rozwiązaniu mieszkańcy zyskają nie tylko możliwość odzyskania kaucji, ale także przyczynią się do ochrony środowiska.

czytaj dalej
Festiwal pianistyczny na instrumentach historycznych Fortepiano Atelier

Festiwal pianistyczny na instrumentach historycznych Fortepiano Atelier

01.10.2025

Fortepiano Atelier zaprasza 3-5 października na Festiwal pianistyczny na instrumentach histiorycznych, który odbędzie się w Zamku w Wiśniczu. Patronat nad wydarzeniem objął starosta bocheński Adam Korta.

czytaj dalej
Zwycięzcy Łapanowskiego Festiwalu Smaku

Za nami Łapanowski Kociołek Smaku

30.09.2025

W Łapanowie odbyła się pierwsza edycja konkursu kulinarnego „Łapanowski Kociołek Smaku”. W wydarzeniu wzięło udział aż 11 drużyn z regionu, które rywalizowały w wyjątkowych warunkach – gotując na świeżym powietrzu w tradycyjnych kociołkach, opalanych aromatycznym bukowym drewnem. To właśnie ten sielski klimat i niezapomniane smaki sprawiły, że publiczność i uczestnicy poczuli urok wspólnego biesiadowania.

czytaj dalej